Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility MEKOMONET-->

מיני ירושלים

מיני ירושלים
קרדיט לצילומים: איתי נדב

נפתחה תערוכה חדשה בבית הספר לאומנות "הקוביה" בירושלים שמציגה את פרויקט הגמר של סטודנטים לתואר שני במכון שכטר למדעי היהדות  

תערוכת מיני ירושלים
קרדיט לצילומים: איתי נדב

השבוע נפתחה בבית הספר לאומנות "הקוביה" בירושלים תערוכת "מיני ירושלים". התערוכה מציגה את פרויקט הגמר של סטודנטים לתואר שני במכון שכטר למדעי היהדות אשר למדו בתוכנית לימודים יחידה במינה במדינת ישראל המשותפת לשני המוסדות. התערוכה פתוחה לקהל הרחב ותינעל ביום חמישי 8 באוגוסט 2019. ימים ושעות ביקור בתערוכה: ימים ראשון עד חמישי, 9:00–17:00 בבית הספר לאומנות הקובייה, רחוב יהושע ייבין 13, ירושלים.

"מיני ירושלים", תערוכת הסיום של התוכנית "מעשה חשב"*, מציגה נקודות מבט אישיות וייחודיות על מורכבותה של ירושלים: דגמים מוקטנים של העיר מקבלים חיים ופרשנות בטכניקות של רישום, פיסול, מיצב ווידאו. השיטוט בחלל הגלריה הופך להיות מעין סיור מופשט בחלקיה השונים והטעונים של העיר: מקומות קדושים, סמטאות, רחובות, שווקים, תצפיות, שכונות, מעלה-מטה.

"אנו מסיימים היום קורס ולמעשה תכנית לימודים שלמה שבה שילבנו לימוד אקדמי של מדעי היהדות עם עשייה אומנותית. הקורס שאנחנו לימדנו התמקד בירושלים. לא למדנו בכיתה אלא ההיפך. הסתובבנו במקומות הקדושים, ברחובות ובשכונות של ירושלים. פגשנו את האוכלוסייה המגוונת של העיר והתמודדנו עם המורכבות של העיר – עיר מקדש ועיר בירה. אתם רואים לפניכם את התוצרים של התהליך הלימודי שעשינו בהר ציון, בכנסיית הקבר, בבית הקברות הצבאי בהר הרצל ובשכונת קריית היובל" אמר פרופ' דורון בר, נשיא מכון שכטר ומרצה בקורס ירושלים של מעלה וירושלים של מטה.

"למדתם מהי המשמעות של להקים תערוכה, איך לתרגם  רעיון ופרשנות על מקום בירושלים ולהפוך אותו לממשות בחומר, ביצירה, וברישום" אמר האומן דן אורימיאן, המנהל האומנותי של הקובייה ומרצה בקורס 'ירושלים של מעלה וירושלים של מטה'. "הרעיון של תערוכה שתיקרא 'מיני ירושלים' נבע מן התהליך שעברנו בקורס שעסק בירושלים. שם התערוכה מתקשר לתערוכת "מיני ישראל" שהתמודדה עם המציאות במדינת ישראל, ולנקודת המבט שאנו מקבלים בביקור בפארק מיני ישראל. זוהי נקודת מבט פרשנית על ישראל ועל המרחב שלנו שאנו מקבלים כמובן מאליו: הולכים ליהנות בפארק ומקבלים תמונה ישראלית".

תערוכת מיני ירושלים
קרדיט לצילומים: איתי נדב

"בקורס דורון ואני דיברנו עם הסטודנטים על שאילת שאלות והנענו אותם להביע את נקודת המבט האישית שלהם דרך היצירה; ביקשנו מהם להבין שלפעמים מוכרים לנו משהו ושאנחנו צריכים להפעיל את הביקורתיות, לראות מה מסתתר מתחת לפני השטח ולהגיד משהו בעזרת האומנות על המקום ועל הסביבה שבהם אנו חיים. 'מיני ירושלים' עוסקת בכך, זו נקודת מבט מאוד אישית על מרחב בירושלים שכל אחד מהסטודנטים חווה אותו אישית, אם זה דרך הליכה לאיבוד במסדרונות של המקום שבו הוא למד (הפקולטה למדעי הרוח בהר הצופים) ואם זה שיטוט בשכונות החרדיות בירושלים ב־Google Earth בזמן שהסטודנטית יושבת בבית בחופשת לידה. זה היה המסע שיצאנו אליו ואני מקווה שהוא עלה יפה. אנו נהנינו מאוד והתרגשנו מהמסע הזה" הוסיף אורימיאן.

נציג הסטודנטים גלעד אדמוני סיפר על חווית הלימודים בתוכנית, וחלק אנקדוטה על האומן המפורסם מארק אנטוקולסקי: כאשר הסופר המפורסם ש. אנסקי ביקר בסלונו והתפעל מפסל של ברוך שפינוזה, אנטוקולסקי אמר לו: 'שפינוזה יקר בעיניי יותר מכל עבודה שיצרתי. זו עבודתי הטובה ביותר והשקעתי בה את כל נשמתי ואת כל צרי היהודי'. התברר שאנטוקולסקי עשה עבודת מחקר אמיתית, הוא למד לעומק את כתבי שפינוזה ואף נסע לאמסטרדם כדי להבין מאיפה הוא פעל. מאז שנתקלתי בסיפור הזה באחד הקורסים שלמדתי, הוא הפך למשל ללימודים שלי בתואר שני בשכטר בכלל וב'מעשה חֹשב' בפרט. אם ישאלו אותי מה למדתי על יכולת פיסול וציור, אגיד שעשיתי פה צעדים קטנים. קיבלתי קריאת כיוון, קיבלתי גירוי, זו הייתה טעימה אבל טעימה טובה. אבל מה שקיבלתי יותר מזה הוא חיבור. את כל נשמתי ואת כל הזהות שלי השקעתי פה. עברתי תהליך של למידה והזמנה לחיבור לתהליך היצירתי שלי שהכניס אותי לאיזשהו תלם, ושהזמין אותי פעם אחר פעם לעשות את זה. ואני חושב שזה ייחודי. לבוא וללמוד אפשר בכל מקום, אבל לבוא וללמוד ולחבר את זה, ולרתום אותו כמו קרון לקטר, הוא תהליך יצירתי שאני חושב שאפשר לעשות רק פה".

לדברי הילה סמוליאנסקי, מנהלת מחלקת אומנות פלסטית בעיריית ירושלים: "התוצרים האומנותיים הם פרי יצירה של תהליך שמאוד חשוב בעיניי. האומנות היא ערך חשוב שבאמצעותו אפשר להניע ולקדם הרבה מאוד תהליכים. הסתובבתי בין התוצרים וראיתי שלא כולכם מגיעים מתחומי האומנות אבל כולכם הגעתם לתוצר אומנותי שמחפש דרך, שמנסה להביע דבר חדש, ובעיניי זה מקסים ואני מודה לכם על זה. הצלחנו לחבר כאן משהו חדש, המורים והמנחים הם טובי האומנים הפעילים בארץ והיה חשוב לנו להביא אותם אליכם. אני מברכת על המחזור הראשון של תוכנית 'מעשה חֹשב' ואני מקווה שיהיו עוד מחזורים כאלה בעתיד".

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
כמדי שנה, לקראת חג הפסח קיים נשיא המדינה את מסורת מכירת החמץ של בית הנשיא
נשיא המדינה יצחק הרצוג ומנכ״ל בית הנשיא אייל שויקי קיימו,...
הדוקטור הבכיר מ'הדסה' הלחין להקת הרבנות הצבאית ותומר מתנה מבצעים "ריבה ריבך"
להקת הרבנות הצבאית ותומר מתנה בסינגל חדש – "ריבה ריבך"....
נשיא המדינה אירח אחיות ואחים מצטיינים ממערכת הבריאות
נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל, אירחו היום, יום שלישי,...
הפועל לב ירושלים מסכמת עונה היסטורית
הפועל לב ירושלים מסכמת עונה היסטורית כמחזיקת גביע המדינה וסגנית...
בקניון הדר נחנכה ׳המרפסת׳, שדרת הבילוי והקולינריה
מאות אורחים, בהם אנשי עסקים, מנכ״לי חברות, פוליטיקאים, ודמויות בולטות,...
הקרן לידידות תרמה רכב הסעות בקרוב לחצי מיליון שקלים למרכז לטיפול בקשיש בקהילה בירושלים
בכך יתאפשר למלב"ב בירושלים, המציע לקשישים עם דמנציה פעילות חברתית,...
מתגייסים למענם: רשת מלונות פתאל ועמותת 'נצח יהודה' ביוזמה מרגשת למען פצועי צה"ל והמשפחות השכולות
רשת מלונות פתאל בשיתוף עמותת 'נצח יהודה' יארחו בסוף השבוע...
פסח במוזאון קסטל
מוזאון הצייר משה קסטל מזמין אתכם לחוויה משפחתית ייחודית ומהנה...
שלוש מדליות זהב, מדליית כסף ושתי מדליות ארד ליקבי ירושלים אגודה חקלאית שיתופית בתחרות BEST VALUE היוקרתית
זו השנה ה-16 ברציפות שתחרות היין BEST VALUE נערכת לקראת...
תערוכה חדשה בבנייני האומה, ירושלים "אוצרים לרגע" - ילדי ישראל מציירים בזמן מלחמה
למעלה מ-1000 ילדי בתי ספר יסודיים מכלל המגזרים ומכל רחבי...