Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility MEKOMONET-->

תג נכה – ניפוץ מיתוסים

תג נכה – ניפוץ מיתוסים
קרדיט לצלם - איציק דויד

תג נכה הוא אישור הניתן לאדם שהוגדר על פי חוק כנכה (או אחד מבני משפחתו) בכדי לעזור לו להתנייד בקלות במרחב הציבורי, אשר ברובו עדיין אינו מונגש ומותאם לנכים. רובנו מכירים את תג הנכה כתג חנייה המקנה הטבות והקלות ברכישת רכבים, הסדרת מקומות חנייה ועוד. מה שלא הרבה יודעים הוא שחוק חניית הנכים (התשנ"ד-1993), הינו חוק סוציאלי שבא לתת מענה לציבור אוכלוסיית הנכים ובעלי המוגבלויות. קיימים הרבה מיתוסים ואמונות רווחות שהגיע הזמן שנעמיד על דיוקם ונעשה סדר בדברים.

הכרה בנכות

הרבה חושבים כי האדם המגיש בקשה לתג נכה צריך להיות מוכר על ידי ביטוח לאומי או משרד הביטחון. ואני מוסיפה, לא רק משרדים אלה. מגישי בקשה בכל הגילאים שניידותם נבדקה על ידי משרד הבריאות או הביטוח הלאומי לפני גיל 67, יצרפו את האישור שניתן להם כשהם מגישים את הבקשה. במידה ולא קיים אישור מהנ"ל, המבקש יוכל לצרף אישור מרופא מומחה בתחום המחלה שבגינה מוגשת הבקשה. על האישור להיות מפורט וחשוב שיכלול התייחסות ספציפית לסיבה אשר בגינה תובעים את תג הנכה. משרד הבריאות מעביר אוטומטית בקשה למשרד הרישוי. בעבור נפגעי פעולות האיבה אשר נבדקים על ידי אגף נפגעי פעולות האיבה במוסד לביטוח לאומי, יש צורך לצרף את האישור בבקשתם.

מי זכאי לקבל את התג?

אמונה הרווחת היא כי רק אדם הסובל מנכות פיזית ונעזר בכיסא גלגלים או קביים זכאי לתג נכה. אך על פי החוק כל אדם הסובל מבעיה בריאותית או פיסית אשר בגינה הוא מתקשה בהליכה/ מרותק לביתו/ או בעל לקוי ראיה רשאי להגיש בקשה לקבלת תו נכה (את רשימת הקריטריונים המלאה תוכלו למצוא באתר משרד התחבורה והבטיחות בדרכים). יחד עם זאת, לא כל פציעה/ מחלה/ נכות, מזכה בתג הנכה וישנן מחלות ומצבים בריאותיים שיקבלו את התג רק אם יוכרו כבעלי דרגת חומרה מסוימת המקנה זכות לתג נכה. רשימת המחלות כולל מחלות לב וכלי דם, אסטמה מאובחנת וחולים בעלי תפקוד ראות נמוך, פיברומיאלגיה ומחלות שריר ושלד, מחלות נירולוגיות אלצהיימר/ דמנציה, מושתלי כבד / כליות / לב וריאה, סכרת, אוטיזם ואפילפסיה.

אגרת הרישוי – פטור מלא או תשלום מוזל?

רבים חושבים כי תג נכה מקנה פטור מתשלום או הנחה בעת תשלום אגרת רישוי רכב ושאלה תקפות אר ורק עבור הרכב שרשום על שמו של האדם הנכה. במקרה הזה מדובר האמונה אינה רחוקה מהמציאות וצריך לדייק אותה ולא לתקן אותה מיסודה. החוק כיום מאפשר תשלום אגרת רישוי מופחתת – לרכב אחד בלבד (בסך של 27 ₪ בלבד), אבל זאת בתנאי שהרכב אכן רשום על שמו של אותו אדם נכה, רשום על שם בן או בת הזוג, או רשום על שם האפוטרופוס שלו.  רכב שאינו רשום על שמו של אחד מהרשומים מעלה, אינו זכאי להנחה באגרת הרישוי ויש לשלמה במלואה.

רישיון נהיגה בתוקף – חובה או לא?

הרבה חושבים כי בעל תג הנכה חייב להיות בעל רישיון נהיגה בתוקף. על פי הגדרת החוק בעליו של  תג הנכה אינו נדרש להיות בעל רישיון נהיגה בתוקף, שכן לעיתים קרובות הוא נעזר כדרך קבע במלווה אשר נוהג עבורו ומסיע אותו על פי הצורך. עוד החוק מבהיר כי תג הנכה יכול להינתן לשני רכבים ולא רק לרכב שרשום על שמו של הנכה. תג הנכה מקנה זכאות לתג חניה עבור שני כלי רכב, כל עוד הם משמשים את הנכה בדרך קבע ועוזרים לו להתנייד ממקום למקום. השיוך של תג החניה לאדם ולא לרכב, נועדה להקל במקרה של החלפת הרכב הרשום תחת התג, וכך נחסך משך הזמן להמתנה לתג חדש ואפשר להמשיך ולהשתמש בכרטיס הקיים. למרות זאת, חשוב לזכור כי כל שינוי במכירה או קניה של רכב מחייבת את בעל התג לעדכן של מספרי הרכב שבשימוש במשרד הרישוי.

חניה – מותרת בכל מקום ובכל זמן?

בעלי תג נכה אינם יכולים לחנות איפה שהם רוצים, החוק מפרט מקרים בהם החניה אסורה. במקומות חניה אשר עלולים לסכן את התנועה, גם לבעלי תו אסור לחנות. לדוגמא: בתוך צומת או בתחום שנים עשר מטרים ממנו (כשאין סימון שמורה שהחניה מותרת), בתוך מעבר חציה או בתחום שנים עשר מטרים לפניו, בצד רכב אחר העומד או חונה בצידה של הדרך, במקום כניסה לשטח המיועד לחניית כלי רכב, בנתיב המיועד לתחבורה ציבורית.

המחוקק מסייע ומקל על בעלי נכויות שונות להתנייד במרחב הציבורי בצורה עצמאית או בעזרתם של בני המשפחה. חשוב לבדוק את כל נהלי הוצאת התג, הגבלותיו, זכויותיו וחובותיו ולא להסתמך על ידע כללי או ניסיון של אחרים.

אין האמור מחליף ידע מקצועי

תג נכה - ניפוץ מיתוסים
קרדיט לצלם – איציק דויד

עו"ד אורלי סונה, נזיקין, ביטוח והגיל השלישי.
טלפון:054-5559090, דוא"ל: [email protected], פייסבוק: אורלי סונה, עורכת דין

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
עניינים משפטיים הקשורים בעבירות תנועה
עורך דין תעבורה בירושלים מתמחה בעניינים משפטיים הקשורים בעבירות תנועה...
עיצוב פנים הוא לא תמיד מה שחשבתם
אם נכנסתם לבית והרגשתם בו נוח מיד, ראיתם שכל הפריטים...
יפן בירושלים הארוקון 2024 - כנס האנימה והמנגה הגדול בישראל יתקיים בפורים בבנייני האומה
במעמד שגריר יפן בישראל השנה יוענקו פרסים לאוהבי אנימה צעירים...
עדלאידע הילדים של ישראל בירושלים, יוצאת לדרך בהפנינג שמח, שיכלול תהלוכות בובות ענק שעוצבו ונבנו ע"י מוסדות התרבות וילדי ירושלים, למען כל עם ישראל ובסימן אחדות העם
את שיירת בובות הענק יוביל בראש מיצג סמל החטופים 25.3.2024, ט"ו...
פורים ב׳דנוור׳ סטייק האוס, אוכל משובח לצד אווירה שמחה
במסעדת ״דנוור סטייק האוס״ הכשרה למהדרין יחגגו את פורים ב-24.03...
הנשיא הרצוג נפגש עם הרב שרקי: "לחזק את הקשרים בין עולם היהדות לעולם הערבי"
הרב אורי שרקי, ראש מוסדות "ברית עולם" המפעילים את קהילות...
Oh My Electric Eye - יצירת מחול בבכורה מאת דנה נעים חפוטה 3 באפריל במחול שלם בירושלים 4 באפריל במרכז סוזן דלל
Eye (העין האלקטרונית שלי) יצירתה החדשה של דנה נעים חפוטה...
בנייני האומה חוזרים לפעילות מלאה: מגוון מופעים ופעילויות ב'במת האומה' - חגיגה תרבותית של מוזיקה וקולינריה - פברואר מרץ 2024
בנייני האומה מעדכנים - חוזרים לפעילות מלאה כולל כנסים, ארועים...
הישג משמעותי לירושלים: הפועל לב ירושלים עלתה לחצי גמר גביע המדינה
הפועל לב ירושלים, קבוצת הנשים המרעננת של ליגת העל, עלתה...
הפועל לב ירושלים פותחת את ההרשמה לאקדמיה לכדורסל נערות בחוות הנוער הציוני
למועדון כדורסל הפועל לב ירושלים פרויקט ייחודי לפיתוח שחקניות כדורסל...